Kontakt oss

Tlf: 41 54 23 25

E-post: post@kjelen.no

Tips & Råd

Vinguide

Det er ikke alltid like lett å plukke riktig vin til maten, derfor har vi satt sammen noen forslag som vi vil anbefale deg til ulike retter.

Hvit fisk

VinMagre hvite fisker blir gjerne servert med hvitvin, dette er pga sausene som ofte er laget med smør og hvitvin. Hvitvin med krydder, sødme og fylde passer bra da.

Jo mer "ren" fisken er, jo mer kjølig og mager kan vinen være. Bruker man sandefjordsmør eller persillesmør kan man bruke både røde og hvite viner. Rødvinen bør da ha en fersk fruktighet, rødbærsfruktighet vil gjøre seg. Har fisken derimot en mørk saus eller en rødvins saus, bør man bruke en god rødvin.


Røde viner til hvit fisk


45146 Cuvée Christer Berens Montepulciano d`Abruzzo 2005, Farnese Vini,Abruzzo, Italia.
89,90,-

45600 BU Goats do Roam 2004, Charles Back & The Fairview Team, Western Cape, Sør-Afrika.
119,-

Hvit vin til hvit fisk

45266 BU Reméage Blanc 2005, Les Vins de Vienne, Rhône, Frankrike.
135,-

45436 BU Alvarinho Deu la Deu 2004, Adega de Moncao, Vinho Verde, Minho, Portugal.
139,80,-

44845 BU Redoma White 2005, Niepoort, Douro, Portugal.
199,90,-

Rosa fisk

Rosa vin til rosa fisk. Med dampet rosa fisk er det uten tvil best med en rosévin.

44027 BU La Consulata Finca la Celia Malbec Rosé 2006, Valle del Uco, Argentina.
99,90,-

43898 BU Valle Reale Montepulciano d`Abruzzo Cerasuolo Rosé 2004, Italia.
100,40,-

10216 Maby Pima Donna Tavel 2005, Domaine Maby, Tavel; Rhonê Frankrike.
145,-

Røkt Laks

30224 BU Glintzberg Gewurztraminer 2004, Anne-Marie Schmitt, Alsace, Frankrike.
169,90,-

44204 Bu Vernaccia di San Gimignano 2005, Panizzi, Toscana, Italia.
149,90,-

47871 BU Les Vieux Clos 2004, Nicolas Joly, Savennieres, Loire, Frankrike.
209,90,-

Kylling

Til kylling passer både rødvin, hvitvin og rosevin. Rosevin passer ypperlig på sommeren. Vinene bør bare ikke ha for sterk smak, da kylling er et magert kjøtt. Ikke for hardt eikede typer heller. Sterke smaker overdøver kyllingkjøttet. Hvis kyllingen er kryddret med ganske sterkt krydder kan man også skru opp smaken på vinen.

Rødvin til kylling


15296 Viu Manent Merlot 2005, Colchagua, Chile.
91,50,-

20767 Trivento Malbec Reserve 2004, Trivento, Luján de Cujo, Argentina.
99,90,-

33332 Domain La Bastide Syrah 2003, Gulihem Durand, Languedoc, Frankrike.
99,90,-

Lam

Rødvin er det som gjelder til lam. Viner med med en del garvestoffer og fat og vaniljesmak vil gjøre seg. De kan gjerne være fra Italia, Frankrike og Spania.

15348 Navasques Tempranillo 2005, Bodegas del Conde de Navasques, Spania.
91,-

33779 Baron de Ley Gran Reserva 1996, Rioja, Spania.
198,90,-

44398 Chateau Musar 1995, Gaston Hochar, Libanon.
345,-

Kalv, biff og oksekjøtt

Disse vinene bør ha en del garvestoff i seg. Garvestoffet vil rense munnen for fettstoffene i kjøttet, samtidig som fettstoffene demper garvestoffene igjen. Mange Argentinske viner smaker fantastisk til kjøtt.

44551 Vesevo Aglianico 2004, Campania, Italia.
89,90,-

13639 Caballero de la Cepa Malbec 2004, Finca Flichman, Mendoza, Argentina.
99,90,-

20769 Llaver Cobre Malbec 2004, Bod, Llaver Gypsis, Mendoza.
109,40,-

Vilt

Alt av vilt, Skogsfugler, småvilt, rein og elg blir best med en vin som har et snev av lagring, høst og vått løv. De burde ha et litt sødme i seg, sammen med en smak av stall, lær, tjære, anis og varm jordbunn. Skogsfuglene burde ha viner som er litt mildere i smak, mens reinsdyr og rype burde ha en sterk smak.

47630 BU Aaglianico del Vulture Riserva Caselle d`Angelo 2000, Basilicata, Italia.
195,-

47905 BURovitello Etna Rosso 2000, Benanti, Sicilia, Italia.
249,90

44540 BU Brunello di Montalcino 2000/2001, Col d`Orcia Toscana, Itala.
287,-